Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Változott a kapcsolt vállalkozások fogalma 2015.-től

2015.03.12

2015. január 1-től a társasági adó törvény alapján két vállalkozás akkor is kapcsoltnak minősül, ha az ügyvezetés egyezősége miatt bármelyik vállalkozás döntő befolyást gyakorolhat a másik vállalkozás üzleti és pénzügyi politikájára (Tao tv. 4.§ 23, Art 178.§ 17).

A törvény nem határozza meg a döntő befolyás fogalmát, ezért 50%-ot meghaladó szavazati arány esetén döntő befolyást kell feltételeznünk. Ennek alapján biztosan megvalósul a kapcsoltság, ha ugyanaz a személy ügyvezetőként önállóan képviselheti mindkét vállalkozást.

A módosítás az ügyvezetés szempontjából nem tekinti egy személynek a közeli hozzátartozókat, tehát azáltal nem válik kapcsolttá két vállalkozás, ha például az egyik vállalkozásban a férj, a másikban a feleség ügyvezető.

A kapcsolt vállalkozások fogalmának kiterjesztése miatt az ügyvezetés egyezése alapján kapcsolttá vált vállalkozások esetében is alkalmazni kell a társasági törvénynek és az adózás rendjéről szóló törvénynek a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályait (pl. követelés elengedése, egymás között alkalmazott árak módosítása, szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség stb.)

Az így kapcsolttá vált vállalkozásokat is be kell jelenteni az adóhatóságnak az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül.

A változás kiemelten érintheti az evás cégek adózását. Mivel az eva törvény a társasági adó törvény definícióját veszi át a kapcsoltság meghatározására, ezért az ügyvezetés egyezése miatt kapcsolt félnek számlázott összegek növelik az eva alapját, vagyis az ilyen bevétel után duplán kell adózni (Eva tv. 5.§ (2) a).

A változás nem érinti a kapcsolt vállalkozásnak a számviteli törvényben rögzített meghatározását.

Ugyancsak nem változott meg a kis- és középvállalkozásokról szóló törvényben a kapcsolódó és partner vállalkozás fogalma. Ennek alapján változatlanok a kis- és középvállalkozások besorolásának szabályai. Ezáltal az innovációs járulék fizetésére kötelezettek meghatározása sem változott meg.

forrás: www.aranykonyvek.hu